
Tennis en blessures zijn onlosmakend met elkaar verbonden, binnen het tennis zien we diverse blessures.
Blessures komen acuut (het schiet erin) of worden langzaam erger met de tijd.
Het spelen met een blessure of niet meer kunnen spelen is erg vervelend daarom zijn we deze samenwerking aangegaan. Hoewel rust een hoop geneest, herstel je sneller onder begeleiding van de sportfysiotherapeut. De sportfysiotherapeut helpt je met advies, herstel bevorderende oefeningen en preventie.
Hieronder zullen we de meest voorkomende tennis blessures bespreken zodat je ze kan herkennen en een aantal oefeningen om ze te voorkomen, want dat blijft altijd beter dan genezen.
Schouderklachten: Pees of slijmbeurs ontsteking
Wat zijn de symptomen?
Deze blessure geeft pijn rondom de schouder, vaak aan de zijkant van de bovenarm. Die pijn is het hevigst bij bovenhandse activiteiten. Na het tennissen kan er een zeurende pijn blijven, die je soms zelfs uit je slaap houdt. Soms is er ook krachtsverlies en de beweeglijkheid van het schoudergewricht kan achteruitgaan.
Waardoor komt het?
Soms wordt de inklemming veroorzaakt doordat de spieren van de schoudergordel niet sterk genoeg of in disbalans zijn. Ook schouderinstabiliteit, een val op de schouder, overbelasting, een strak gewrichtskapsel of te strakke schouderspieren kunnen een rol spelen.
Belangrijkste advies: gedoseerde rust en revalidatie
Minder tennissen en in elk geval minder serveren en smashen: dat is het belangrijkste advies in de acute fase van deze blessure. Langzaam opbouwen van de bewegelijkheid, kracht en stabiliteit onder begeleiding van de sportfysiotherapeut is van belang bij deze klachten.
Zweepslag: spierblessure kuit
Wat zijn de symptomen?
Een zweepslag geeft een plotselinge heftige, scherpe of brandende pijn in de kuit. Ook is er weleens een ‘knappend’ geluid te horen of voelen. Vooral op je tenen staan en het rekken van de kuitspieren geven veel pijn. Lopen is lastig en verder tennissen kan vaak niet. Meestal wordt de kuit dik en 1 tot 2 dagen na het optreden van de blessure kunnen er blauwe plekken komen. Niet alleen op de kuit, maar ook bij de enkel, hiel en soms zelfs de voet.
Waardoor komt het?
Meestal wordt de blessure veroorzaakt door een plotselinge, krachtige afzet van de voet. Als je springt, serveert of afzet voor een sprintje bijvoorbeeld. In die situaties wordt de spier tegelijk opgerekt en krachtig aangespannen en kan dan scheuren.
Belangrijkste advies: rust en revalidatie
Rust en revalidatie zijn de belangrijkste ingrediënten voor herstel. Vooral de ernst van de ruptuur bepaalt hoelang het herstel duurt (van enkele dagen bij een eerstegraads ruptuur tot ruim zes weken of langer bij een uitgebreide ruptuur).
Bij deze blessure is revalidatie bij een sportfysiotherapeut aan te raden want te vroeg beginnen zonder actief herstel geeft vaak opnieuw klachten.
Hamstringblessure:
Wat zijn de symptomen?
De blessure geeft een stekende pijn, die erger wordt tijdens en na intensieve lichamelijke activiteit. Vaak treedt ook verkramping van de spieren op. Ook kan er sprake zijn van krachtsverlies tijdens het rennen en springen en wanneer je de benen tegen weerstand in wilt buigen. Binnen 48 uur na het ontstaan van de blessure kan een bloeduitstorting zichtbaar worden. De hamstrings voelen vaak stijf en verhard aan.
Waardoor komt het?
De blessure kan komen door overbelasting of vermoeidheid. Als je te veel of te lang tennist, kan dat ten koste gaan van je coördinatievermogen. Ook een plotselinge excentrische contractie van de spier, zoals tijdens sprinten, glijden en uitstappen, kan een spierscheur veroorzaken. Andere factoren die het risico op deze blessure vergroten zijn verkorte hamstrings en een eerdere blessure aan het bovenbeen, de knie of de heup. Ook als de hamstrings ten opzichte van de quadriceps minder ontwikkeld zijn, vergoot dat het risico.
Belangrijkste advies: rust en revalidatie
Bij eerste- en tweedegraads rupturen zijn rust en revalidatie de belangrijkste ingrediënten voor herstel. Bij derdegraads rupturen is soms een operatie nodig om chronisch krachtsverlies en blijvende klachten te voorkomen. Vooral de ernst van de ruptuur, maar ook de leeftijd van de speler, bepaalt hoelang het herstel duurt (van twee weken bij een eerstegraads ruptuur tot soms wel twaalf weken bij een derdegraads ruptuur).
Rugklachten:
Wat zijn de symptomen?
Bij aspecifieke lage rugpijn heb je vaak een zeurende of stekende pijn in de onderrug. Die pijn kan plotseling opkomen, maar ook geleidelijk. Soms bevindt de pijn zich aan één kant van de rug, soms aan beide. Vaak is er ook sprake van stijfheid of verhoogde spierspanning in de onderrug. Doorgaans wordt de pijn erger tijdens het tennissen, maar ook lang staan, zitten of slenteren kan de klachten provoceren. Soms is er ook een zeurende pijn in de heupen, billen of de achterkant van de bovenbenen. Als ook de onderbenen pijn doen, is het raadzaam een arts of fysiotherapeut te raadplegen.
Waardoor komt het?
Lage rugklachten kunnen ontstaan door een slechte houding, het niet goed functioneren van bepaalde spieren, overbelasting, instabiliteit en problemen met de wervels onder in de rug.
Belangrijkste advies: gedoseerde rust en herstel
Gedoseerde rust is het devies in de acute fase van de blessure. Je blijft in beweging, waarbij je je laat leiden door de pijn. Soms betekent dat dat je tijdelijk stopt met tennissen, maar niet altijd. Pas dan wel de trainingsbelasting aan. Herstel onder begeleiding van de manueel en of sportfysiotherapeut om spieren te versterken en bewegingsadvies te krijgen kan hierbij helpen.
Tennis elleboog:
Wat zijn de symptomen?
De blessure gaat gepaard met een vaak stekende of brandende pijn aan de buitenzijde van de elleboog, daar waar de polsstrekkers aan het gewricht vastzitten. Soms straalt de pijn uit naar de onderarm, pols en/of vingers. Hef- en draaibewegingen, zoals bij het drinken, handen schudden of het openen van een deur, kunnen pijnlijk zijn. Bij het tennissen is vooral de enkelhandige backhand pijnlijk. Er kan ook sprake zijn van krachtsverlies.
Waardoor komt het?
Tennis elleboog is een overbelasting blessure die kan ontstaan door overmatig gebruik van de spier, problemen vanuit nek/schouder, vermoeidheid en stress en spanning kunnen hierbij een rol spelen.
Belangrijkste advies: gedoseerde rust
De standaardbehandeling bestaat uit gedoseerde rust. Dat betekent niet dat je alle bewegingen die pijn geven, moet vermijden; vermijd alleen die bewegingen die hevige pijn veroorzaken. Vaak kun je dus wel blijven tennissen, maar minder intensief, minder lang en minder vaak. Na een halfjaar is circa 80 procent en na een jaar circa 90 procent van de patiënten klachtenvrij. Herstel onder begeleiding van de sportfysiotherapeut om spieren te ontspannen, versterken en bewegingsadvies te krijgen kan hierbij helpen.
Verstuikte enkel:
Wat zijn de symptomen?
Verstuik je je enkel, dan voel je dat meteen. In de eerste plaats door de pijn, maar soms voelen spelers ook iets knappen of scheuren in de enkel. De ernst van de verstuiking bepaalt of je nog verder kunt tennissen, maar vaak is dit niet mogelijk.
Waardoor komt het?
Een enkelverstuiking komt doordat de enkel te veel uit balans wordt gebracht. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij plotseling stoppen of keren of als je na een sprong op het afzetbeen landt. Ook komt het voor dat tennissers op een bal stappen of dat hun voet ‘blijft hangen’ op een stroeve baan.
Belangrijkste advies: gedoseerde rust
In de eerste dagen na trauma is rust en belasten op geleide van pijn het advies. Eventuele ondersteuning middels drukverband. Na 3-5 dagen in het aan te raden een bezoek te brengen aan een sportfysiotherapeut om het revalidatieproces te starten. Het proces zal bestaan uit stabiliteitsoefening, krachtoefeningen en advies mbt het hervatten van tennis.
Blessures die voorkomen bij jeugd:
Knieklachten (Osgood Schlatter)
Wat zijn de symptomen?
Bij Osgood Schlatter voel je pijn net onder je knie, aan de voorkant van het scheenbeen. Vooral rennen en springen kunnen pijnlijk zijn, maar ook fietsen, traplopen, diepe kniebuigingen en knielen kunnen pijn geven. Tijdens het tennissen zijn lage volleys, links-rechtsoefeningen en serveren pijnlijk. Soms gaat de blessure ook gepaard met zwelling van de ‘bobbel’ onder de knie.
Waardoor komt het?
De blessure wordt veroorzaakt door overbelasting.
Belangrijkste advies: aanpassing van de sportbelasting
Minder of minder intensief tennissen is de beste manier om van deze blessure te herstellen. Als je weinig pijn hebt, kun je nog wel de baan op, maar beperk kniebelastende activiteiten als sprint- en sprongoefeningen, lage volleys, intensieve links-rechtsoefeningen en serve- en volleytraining. Bij veel pijn is het verstandiger om even niet te tennissen en contact op te nemen met een sportfysiotherapeut om je revalidatie te begeleiden.
Hielpijn (Sever schinz)
Wat zijn de symptomen?
De blessure geeft pijn aan de hielen, die erger wordt bij beweging. Vooral tijdens rennen en springen. Als je op de tenen loopt, wordt de pijn minder.
Waardoor komt het?
Risicofactoren zijn slecht schoeisel, voetafwijkingen (zoals platvoeten of hoge voetgewelven), strakke kuitspieren tijdens de groei, zwakke enkelspieren en overbelasting.
Belangrijkste advies: verminder de belasting
Het vermindering van de belasting de belangrijkste voorwaarde om te genezen. Soms is het nodig enkele weken minder te tennissen en contact op te nemen met een sportfysiotherapeut om je revalidatie te begeleiden.